Udstilling

Ramt af en japansk bølge

20.01.2017

© Katsushika Hokusai, Den store bølge i Kanagawa (Den store bølge), ca. 1830-32

Ny udstilling skruer tiden tilbage til anden halvdel af 1800-tallet, hvor den japanske æstetik gennemsyrer kunsten.

Kom med tilbage til anden halvdel af 1800-tallet, hvor en begejstring for alt japansk bølger hen over den vestlige verden – en JAPANOMANIA. Mødet med japansk kunst hiver tæppet væk under den europæiske kunstscene. Også den nordiske kunst fyldes af eksotiske geishaer, fremmedartede naturskildringer og forfinet æstetik.

Fuji, kirsebærtræer og flora og fauna
Flere kunstnere begynder at iscenesætte sig selv, deres hjem og atelier med silkekimonoer, vifter, parasoller og papirlamper. Samtidig er motiver, som det sneklædte Fuji-bjerg, blomstrende kirsebærtræer og ”den store bølge”, med til at forandre blikket på både kunst og natur i Europa. Kompositionerne bliver asymmetriske, og kunstnerne dyrker mikrokosmos og går helt tæt på fugle, fisk, insekter, grene og blomster.

Påvirkningen fra Japan var massiv, og det er først i dag, at vi til fulde forstår dens omfang. Med udstillingen Japanomania i Norden 1875-1918 skruer SMK tiden tilbage og fortæller historien om japanismens indtog gennem værker af blandt andre Edvard Munch, Vilhelm Hammershøi, Anna Ancher, L.A. Ring og Claude Monet.

Læs mere om udstillingen