Udstilling

Ny udstilling: Magt og afmagt

15.06.2017

Foto fra udstillingen Magt og afmagt. Christian II's billedpolitik.
Værk: Ubekendt nederlandsk, Portræt af kong Christian II (1481-1559), SMK.

SMK's nye udstilling stiller skarpt på en af Danmarks mest fascinerende konger: Christian II. I udstillingen kan du udforske, hvordan han brugte billeder til at promovere sig selv.

Christian II (1481-1559) var kongen, der giftede sig ind i et af Europas mest magtfulde fyrstedynastier, lagde sig ud med adelen, mistede kronen og blev fordrevet fra landet. Og så var Christian II den første danske konge, der i stor stil brugte billeder i forsøget på at promovere sig selv og fremme sine politiske mål.

I udstillingen Magt og afmagt. Christian II kan du dykke ned i og udforske, hvordan Christian II brugte billeder som strategisk magtmiddel – både mens han endnu var konge og senere i sin landflygtighed, hvor han forgæves kæmpede for at generobre de tabte riger. 

Malerier og tryk af anerkendte kunstnere
Inspireret af sin habsburgske svigerfamilie, der var eksperter i at kommunikere gennem billeder, anvendte Christian II malerier og især grafiske tryk, kobberstik såvel som træsnit, til at få sit budskab ud. Og han benyttede sig af tidens mest berømte kunstnere til sin propaganda.

Med på udstillingen er malerier, tegninger, kobberstik og træsnit af bl.a. Albrecht Dürer, Jan Gossart, Michiel Sittow og Lucas Cranach den Ældre.

Oplev udstillingen Magt og afmagt. Christian II’s billedpolitik indtil 10. september 2017